dijous, 3 de maig del 2012

El barri de la Ribera

La Ribera és un nucli del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera del districte de Ciutat Vella de Barcelona. És un dels nuclis o barris tradicionals del centre històric de Barcelona i és un dels tres que dóna nom al barri administratiu.
El barri de la Ribera va ser el centre econòmic de la ciutat entre els segles XIII i XV, quan la riba del mar arribava realment a tocar el barri, quan el que avui coneixem com la Barceloneta encara era una illa (l'illa de Maians). Els grans mercaders hi van fer els seus palaus, com els que encara es conserven al carrer de Montcada.
Hom divideix el barri en dos sectors, un la Ribera més proper a la Via Laietana i un segon conegut actualment com el Born.[1] El Bornantigament era conegut com la Ribera del Rec Comtal i ara és delimitat pel Passeig de Picasso, el carrer de la Princesa fins el carrer del Rec, el Passeig del Born, Sant Maria de Mar, el Pla de Palau i l'avinguda del Marquès de l'Argentera.[1] Aquesta zona, el Born, que s'exten al voltant de Santa Maria del Mar fou construïda a les afores de la muralla primitiva i fou anomenada la Vilanova o Vilanova de Mar.[2] A vegades la gent utilitza el terme el Born com a sinònim de tot el barri de la Ribera.[3]
Alguns llocs notables:
El barri va perdre importància quan el centre econòmic es va desplaçar cap al barri de la Mercè i el nou port el segle XVI. La meitat del barri de la Ribera va ser enderrocat després de laderrota de 1714, per fer la fortalesa de la Ciutadella i la gran esplanada defensiva al seu voltant.
La Ciutadella va ser enderrocada al segle XIX i les esplanades van tornar a ser urbanitzades. S'hi van fer l'actual parc de la Ciutadella i l'antic mercat del Born, on s'han trobat i excavat restes de les cases enderrocades després del 1714.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada