dijous, 3 de maig del 2012

Barri de la Ribera

El barri de la Ribera de Barcelona va néixer com un nucli de població format al voltant de l'antiga església de Santa Maria de les Arenes. Llavors s'anomenava Vilanova del Mar i allà s'hi van establir els sectors beneficiats de la gran expansió marítima i econòmica dels catalans per la Mediterrània des de l'època de Jaume I. La toponímia urbana demostra la gran diversitat d'oficis que s'hi concentraven: els carrers Argenteria, Canvis Nous, Caputxes, Espaseria, Mirallers, Sombrerers...

La importància que el barri va adquirir durant el segle XIII va fer pensar en la necessitat de transformar l'antiga parròquia en un gran temple que presidís aquest nucli habitat per mercaders i armadors. La construcció de la nova església va aplegar totes les corporacions representatives del barri. El temple es va construir molt de pressa, entre el 1329 i el 1383. Aquesta rapidesa explica la seva puresa d'estil: Santa Maria del Mar és un dels temples gòtics catalans més significatius.

El desplaçament de les grans rutes marítimes de la Mediterrània a l'Atlàntic, a partir del segle XVI va fer entrar la Ribera en un període de decadència. Aquesta crisi es va agreujar amb l'enderrocament de més de mil cases després de la desfeta de 1714. En el sector enderrocat es va construir la Ciutadella. Aleshores, l'església de la Mercè i el carrer Ample van substituir l'església de Santa Maria del Mar i el carrer de Montcada com a centres de la nova opulència barcelonina. Gairebé tots els vells palaus van quedar abandonats i alguns van arribar a ser locals industrials.

Quan es va enderrocar la Ciutadella, el 1868, la ciutat va guanyar un nou espai, el parc de la Ciutadella. El barri de la Ribera es va dinamitzar molt quan s'hi va construir el Mercat del Born, el 1876. Actualment, la rehabilitació arquitectònica i l'empenta d'un nou teixit social acceleren la recuperació d'aquest antic barri com a centre d'activitats lúdiques i culturals. Avui, la presència de museus i galeries ha fet de la Ribera un centre d'interès turístic, i la proliferació de restaurants i bars han convertit el barri en un clàssic de la nit barcelonina.

Font: TV3.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada